Tempat-tempat menarik dibandaraya Kuching, Sarawak

Tempat Menarik di Kuching

Selasa, 2 Jun 2009

Muzium Kucing
Muzium Kucing ini adalah landmark di Kuching yang mudah dikenali. Lokasinya terletak di sebelah Petra Jaya (seberang sungai Sarawak) dan boleh disinggah ketika dalam perjalanan ke Pantai Damai atau Santubong. Dari jauh lagi anda boleh melihat mercu tanda yang kelihatan seperti sebuah kubah masjid di atas bukit. Malah akan ada mereka yang tersalah anggap bahawa ia adalah Masjid Negeri Sarawak yang kebetulan pula berada di daerah yang sama.Sebelum sampai ke Muzium Kucing, kita akan menjangka akan menemukan pelbagai jenis spesies kucing hidup yang dipamerkan kepada pengunjung. Tentu mereka yang juga pencinta kucing tidak sabar untuk ke sini. Tetapi sabar dulu. Kucing kucing yang ada di muzium ini bukanlah kucing hidup atau kucing betul, tapi sekadar koleksi patung dan replika kucing sahaja. Malah tahi kucing pun tak ada.

Jadi jika anda seorang pencinta kucing hidup dan berharap akan dapat berjumpa dan bermain main dengan mereka di sini, mungkin tempat ini tidak sesuai untuk anda. Selain daripada replika dan patung, ada juga risalah, gambar, buku, karikatur, bingkisan sejarah serta jenis jenis kucing yang dipertontonkan di papan umum.


Walaubagaimanapun, lokasi bangunan Muzium Kucing ini yang terletak di atas bukit (yang diberi nama Bukit Siol) membolehkan pengunjung melihat bandar Kuching dari puncak bukit. Bukit Siol adalah satu antara dua tempat yang sesuai untuk melihat bandar Kuching selain dari menara di Wisma Budaya Kuching. Di atas bukit ini juga taman mini yang sesuai dijadikan tempat bersiar siar atau melepak sambil makan kuih batang buruk (kuih dijual berasingan).Bayaran masuk ke dalam muzium adalah percuma, tetapi jika anda berhasrat untuk mengambil gambar, caj sebanyak RM3 dikenakan.


Muzium ini mempunyai sejarah yang tersendiri. Ilham untuk melahirkan sebuah muzium kucing lahir dari ketua menteri Sarawak oleh kerana sejarah bandaraya Kuching itu sendiri berkaitan dengan keunikan kehidupan kucing.
Muzium Kucing diuruskan oleh Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) yang mempunyai pejabat operasi di bangunan yang sama.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...